Västra Sidan Forum :: Forum :: Västra Sidans Forum :: Sirius Fotboll
 
<< Föregående tråd | Nästa tråd >>
Inbjudan till öppet möte med Malmström (mp) m. fl.
Moderatorer: Brukarn
Författare Post
Jerka
Sun Nov 26 2017, 10:03
Registrerad medlem #981
Registrerad: Wed Feb 08 2017, 17:02
inlägg: 47
Möjligen har jag lagt detta på fel plats här på forumet, men ville inte lägga det under "ovidkommande".

Här är en inbjudan till offentligt möte på Torsdag kväll med Malmström och Hassan. Det finns 60 platser. Kom dit, även om du inte vill säga något, så att vi blir många. Anmäl dig till mailadress nedan.

- - - - - - - - -

Inbjudan till information och dialog om Dalkurds flytt

Fotbollslaget Dalkurd FF:s flytt till Uppsala har väckt en hel del frågor och reaktioner.
Kommunens Idrotts- och fritidsavdelning tillsammans med politiker från Idrotts- och fritidsnämnden bjuder därför in föreningar och andra intresserade till ett informations- och dialogmöte.

På mötet förklarar ansvariga tjänstepersoner hur frågan hanteras. Ni får också tillfälle att ställa era frågor till politiker och tjänstepersoner.

Datum 2017-11-30
Tid: 16:30 – 18.00
Plats: Stationsgatan 12, plan 4

Antalet platser är begränsade och anmälan sker via mail till:

annie.arkeback-moren©uppsala.se
Tillbaka till toppen
Jerka
Sun Nov 26 2017, 12:32
Registrerad medlem #981
Registrerad: Wed Feb 08 2017, 17:02
inlägg: 47
För information för dem som inte har inlogg till UNT, här är insändaren som publicerades i UNT 20/11.

Dalkurdgate – så mycket större än Sirius Fotboll

Det ligger ett förslag på remiss hos Svenska Fotbollförbundet om att en förening som byter distrikt ska starta om i lägsta divisionen. Därför har Dalkurds aktiebolag bråttom att byta stad till Uppsala där de vill nå en större potentiell publik och större potentiella intäkter. Men varför har Uppsala kommun haft så bråttom med att välkomna dem?

Uppsala Kommun hävdar att man helt enkelt inte kan säga nej. Konstigt, eftersom det var precis vad både Stockholm och Västerås gjorde när Dalkurd frågade dem. Står inte de under samma lagar som Uppsala kommun hänvisar till? Både i Stockholm och Västerås sågs det dessutom som en självklarhet att fråga berörda föreningar om hur ett beslut skulle påverka deras verksamheter. En ”code of conduct” som Uppsala kommun inte ansett vara nödvändig. Vi undrar varför. Tycker Rickard Malmström och Idrotts- och fritidsnämnden att kommersiella intressen är så mycket viktigare än idrottens? Är det okej att en förening köpslår mellan kommuner om de bästa villkoren? Är det okej att kommunen premierar ett aktiebolag framför de lokala, ideella föreningarna?

När UNT, istället för Uppsala kommun, frågade Uppsala 86’ers och IK Fyris om nyttjandet av Österängen sade de att det kommer att fungera eftersom de nyttjar planen på kvällstid och Dalkurd på dagtid – dessutom får ju nu uppsalaföreningarna en uppvärmd konstgräsplan. Men hur påverkas Celsiusskolans idrottsklassers dagliga verksamhet och även andra skolor? Och vill Dalkurd betala för att värma upp åt andra föreningar och Celsiusskolan? Och viktigast av allt: om det nu bara är att mer eller mindre sätta på strömmen på Österängen så att den blir uppvärmd, varför har det inte gjorts för länge sedan?

Ett elitlag i fotboll måste ha en ungdomsverksamhet, alltså även Dalkurd i Uppsala. Hur är det tänkt att Uppsala kommun ska tillgodose behoven hos ännu en förenings ungdomsverksamhet, när det redan i dag är fullt på träningsytorna? Många uppsalaföreningar vill säkert veta var alla dessa fina, oanvända ytor som Rickard Malmström hänvisar till finns.

Både Uppsala Fotboll och IFK Uppsala har velat sätta upp baracker på Österängen, men fått nej från kommunen. IK Sirius har i flera år försökt få tillstånd för att bygga och själva bekosta ett gym på Löten, men också de har fått nej från kommunen. Men för Dalkurd går det undan. Redan två dagar efter kommunens beslut att släppa in aktiebolaget på Österängen fanns baracker dit beställda och på väg till Uppsala. Vi undrar så klart igen – varför?
 
Vi förstår att IK Sirius känner sig trampade på tårna. Klubben, som har verkat i Uppsala i 110 år, har kämpat och slitit med kommunen för en ny arena i åratal. Nu när den snart står klar kommer plötsligt en klubb, som inte engagerat sig en sekund i detta projekt, från en annan stad och ställer krav på att ha arenan både som hemvist och hemmaplan. Hur dåligt detta skötts med halvsanningar och undanflykter av Rickard Malmstöm och Idrotts- och fritidsnämnden är vid det här laget allmänt känt. Men frågan är större än att IK Sirius får en konkurrerande klubb som oönskad sambo. Det handlar om förtroende för lokalpolitiker, samhällsbyggnad, hela idrottsuppsalas värderingar och om att Idrotts- och fritidsnämnden inte vill lyssna på och lära sig av experter och de som dagligen jobbar i de lokala föreningarna.

Som synes finns många obesvarade frågor ovan. Vi kräver ett offentligt möte på kvällstid med Rickard Malmström där vi och andra kan framföra dessa och många andra frågor. Vi vill ha det snarast. Det borde vi Uppsalabor kunna kräva av en folkvald.

Patric Söderlund
Anders Brunell
Magnus Dahl
Erik Westin
Stefan Pettersson
Lars-Olov Urfjäll 
Patrik Öhagen
Tillbaka till toppen
hannibal
Sun Nov 26 2017, 13:04
Registrerad medlem #496
Registrerad: Sun Jun 17 2012, 11:44
inlägg: 571
Mycket bra och välformulerat. Ses på torsdag!
Tillbaka till toppen
MangeD
Mon Nov 27 2017, 17:57
Registrerad medlem #980
Registrerad: Tue Jan 17 2017, 19:02
inlägg: 428
Detta var svaret jag fick om Dalkurds arrende:
Arrende av mark inom Uppsala kommun går till lite olika. Företag, föreningar och privatpersoner vänder sig till kommunen när de har behov av att disponera kommunens mark. Avdelningen för mark och exploatering (MEX) handlägger de flesta förfrågningarna och framförallt från företag och privatpersoner. På idrott och fritid gör vi på lite annat sätt.

Om en förening kommer med en förfrågan om att de skulle vilja använda kommunens mark för att anlägga eller använda kommunens mark till något, undersöker vi först om den mark som de önskar är lämplig och om inte finns det annan mark som är lämplig och sedan vem som äger marken. Kommunen har några kommunala fastighetsbolag som äger mark, kommunen arrenderar mark från privata fastighetsägare och kommunen äger egen mark som MEX förfogar över. Beroende på markägare går vi till fastighetsägaren för att diskutera om det överhuvudtaget är möjligt att idrotten kan få disponera marken för idrottsverksamhet (ibland sätter planläggningen av marken stopp för detta eller att det finns andra planer för marken). Kommunen har av gammal hävd arrenderat ut mark till föreningar för olika behov, t.ex. Almunge IK, Hagunda IF, Sunnersta AIF, Uppsala motorbåtssällskap, Wasakåren, Ekolns segelklubb, KFUM, odlarföreningar, koloniträdgårdsföreningar osv. Ofta till ett subventionerat pris. På befintliga anläggningar har föreningar fått nyttjanderättsavtal eller arrendeavtal på del av marken som i Berthåg till Survival och i Valsätra till Young Hockey Club.

Kommunen försöker alltid att hjälpa medborgare, företag och föreningar om det är möjligt.

Beroende på vem som äger marken skriver antingen stadsbyggnadsförvaltningen för idrotts- och fritidsnämndens räkning arrendeavtal med föreningar, då ägs marken av något av kommunens fastighetsbolag, eller så gör MEX det. Ibland vill bolagen själva skriva arrendeavtalen med föreningarna. MEX skriver arrendeavtalen för den mark MEX förfogar över.

I fallet med Dalkurd har processen gått till så att när Dalkurd bestämde sig för att flytta till Uppsala hade de ställt frågan om att få träna på Löten. Det är inte möjligt eftersom det redan finns två elitlag som tränar där. Då har vi (stadsbyggnadsförvaltningen) tillsammans med Dalkurd titta på andra alternativ. Österängen kom upp som ett förslag. Emellertid finns det inte några omklädningsrum där som går att använda. Dalkurd har då blivit hänvisade till att själva lösa sin omklädnadsproblematik.

Det som finns i närheten av Österängen är Österbadet, eller en del av den. Grusplanen mittemot Österängen vilken idrotten har disponerat tidigare men då behovet av förskolor blev akut överlät man ytan till uppställning av föreskolemoduler. Grusytan har använts som tillfällig parkeringsplats men då det nu finns planer på att bygga en ny idrottshall på grusytan är det inte längre ett alternativ. Planerna på ny idrottshall ligger några år framåt i tiden och är just nu bara planer. Innan beslut tas och planerna blir verklighet kan grusytan användas till annat. Därför har Dalkurd erbjudits att arrendera en del av ytan under en begränsad tid. Det är MEX som skriver arrendeavtalet och kommer överens med Dalkurd om villkoren, i samarbete stadsbyggnadsförvaltningen. Ingen föreningssubvention kommer att erbjudas Dalkurd.
Tillbaka till toppen
Tamb
Wed Nov 29 2017, 19:13
Registrerad medlem #110
Registrerad: Mon Dec 11 2006, 08:49
inlägg: 208
Jag kommer inte gå men har några råd till er hjältar som tar er till mötet. Er insats är viktig.

Fokusera på det vi faktiskt kan påverka!
Vi kan inte stoppa Dalkurds från att komma hit, det är redan klart. Självklart är det läge att försöka dra Malmström i smutsen så mycket det går men det är inget vi egentligen vinner på i längden.

1. Försök få dom att garantera att Dalkurd inte ska spela på Studan så länge ombyggnation pågår. Det skriver både Malmström och Hassan i sin gemensamma debattartikel! Känns som att det annars kommer glömmas bort om ett år när plastmattan är lagd och Dalkurd lessnat på Gävle.

2. Pressa dom på hemvisten på Studan. Där finns eventuellt en intern konflikt som man kan provocera lite. Malmström vill ju ha Dalkurds hemvist på Studan medan Hassan skriver i sin egen debattartikel att han inte tycker att de ska vara där. Kan vara på sin plats också att upplysa herrarna att delad hemvist inte förekommer någon annanstans i Allsvenskan och att det är praktiskt omöjligt och att jämföra med två konkurrerande IT-bolag som plötsligt skulle dela kontor.
Tillbaka till toppen
Joint
Thu Nov 30 2017, 18:19

Registrerad medlem #46
Registrerad: Mon Oct 23 2006, 14:44
inlägg: 13662
Stelt att DK så klart skulle reppa på detta möte?

Så länge stjärnan lyser!
Tillbaka till toppen
dissteffe
Thu Nov 30 2017, 18:50
Registrerad medlem #206
Registrerad: Sun Jun 10 2007, 11:43
inlägg: 5739
DK är väl en del av Idrottsnämnden?

If we make it we can all sit back
And laugh
But I fear tomorrow I'll be crying
Tillbaka till toppen
Gabbe
Thu Nov 30 2017, 20:43
Registrerad medlem #462
Registrerad: Fri Sep 02 2011, 10:25
inlägg: 560
Vad hände? Hur gick diskutionen?
Tillbaka till toppen
MangeD
Thu Nov 30 2017, 21:37
Registrerad medlem #980
Registrerad: Tue Jan 17 2017, 19:02
inlägg: 428
En av de få höjdpunkterna var när detta hände:
Frågorna haglade över Rickard Malmström och stundtals var stämningen hätsk. Malmström var självkritisk på frågan om kommunikationen kunde ha skötts bättre, men han var också fullständigt chanslös.

”Ingen kunde förutspå sprängkraften i den här frågan”, sade Rickard Malmström varpå hela församlingen svarade högljutt och hånfullt: ”Jo, det kunde man!”
Tillbaka till toppen
 

Hoppa:     Tillbaka till toppen

Distribuera denna tråd: rss 0.92 Distribuera denna tråd: rss 2.0 Distribuera denna tråd: RDF
Powered by e107 Forum System